Khamis, 16 Disember 2010

Pendidikan Luar

lama giler x update blog..
aku baru blk PL di Teluk Nipah,Pangkor...mmg best dan adventure..
berkayak kat tgh laut dari Teluk Nipah ke PAsir Bogak..dekat 2jam,laut tgh bergelora time tu...Alhamdulillah,aku & partner dpt abeskan berkayak, dan plg x sangka aku org ke3 sampai ke darat...yg lain rmi separuh jln,ada yg mabuk,muntah2 dan pengsan pun ada..yg tu naik bot..
hari ke2 orientering,masuk hutan guna kompas...group aku sesat,sbb dpt direction yg salah..pacat pun 2-3 ekor gak isap darah aku..pastu kena masak plk dalam hutan dlm hujan2 tu..blk orientering g snorkeling pastu repelling..bestttttt sangat..
hari ke3 siap2 blk...dlm feri yg sekejap pun boleh tertido penat giler..
18hb kena camping di BAnting plk..pastu2 minggu meeting kat sekolah...
debar ni nak praktikum thn depan..semoga semuanya dpermudahkan..AMIN!!

Sabtu, 7 Ogos 2010

Full settlement

Alhamdulillah...unik didik dah abes byr..berguna jgk main kutu ye..hihi..pihak unik didik ada call nak htr free gift..apakah dia??tungguuu...

Isnin, 5 Julai 2010

Unik didik







hari ni dah dpt set yg aku beli Jumaat aritu.

Sabtu, 8 Mei 2010

Epal

yesssssssssss!!!!!!!!!! akhirnya dapat gak beli mesin epal janome 2049 tu..
lps abes interaksi nanti nak mula la jahit..hikhikhik..boleh ke ni..

Ahad, 4 April 2010

yeay..sukan dah habes!!!!!!!!

akhirnya........settle dah sukan..penatnye 1 hari kat sekolah.dulu time aku sekolah buat hari biasa je..waktu ptg.sukan sekolah skrg,buat hari Sabtu sampai ke petang.aiyoo,kalo cikgu2 pun penat,budak2 lagila..berlari panas terik.siann..apa nak buat,zaman dah berubah...seb baik Isnin cuti..lepas ni.byk lagi aktiviti2 PK yg kena buat...assignment aku pon dah lama x jenguk ni..

Sabtu, 20 Februari 2010

99 nama Allah



suka versi yang ni..syahdu sangat-sangat!!

Rabu, 17 Februari 2010

Terapi berkuda

sebelum raya cina aritu,bwk budak2 g terapi berkuda d uniten..habes budak2 giliran cekgu cekgi plk..mak aii,takut+seronok!! hihi..gayat oo,kuda tu besar tinggi..

Ahad, 7 Februari 2010

NKRA

Di bawah NKRA (Bidang Keberhasilan Utama Nasional) KPM tersebut difokuskan kepada 4 sub-NKRA iaitu:


1. Prasekolah - dimana peningkatan 20% penyertaan kanak-kanak 5 tahun ke atas ke pendidikan prasekolah dengan menjadikan pendidikan prasekolah sebagai aliran perdana dalam sistem pendidikan kebangsaan pada tahun 2012.

2. Literasi dan Numerasi - di mana semua kanak-kanak yang tidak mempunyai masalah pembelajaran boleh menguasai kemahiran literasi dan numerasi sebelum melangkah ke tahun 4 pada tahun 2012.

3. Sekolah Berprestasi Tinggi - di mana usaha KPM membangunkan 100 buah ' high performance schools ' termasuk 'trust schools' pada akhir tahun 2012.

4. Pengetua/Guru Besar - di mana bai'ah atau akujanji kepada Pengetua/Guru Besar berdasarkan 'performance based assessment' mulai tahun 2010.

Key Performance Indicator (KPI) atau Bidang Pengukuran Prestasi bagi KPPM telah ditetapkan berdasarkan kepada beberapa kpi :

1. Nisbah Guru:Murid mengikut sasaran tahun semasa ( Sekolah Menengah 1:17, Sekolah Rendah 1:16)

2. Penurunan kes disiplin sekolah sebanyak 0.02% setahun bagi semua jenis sekolah rendah dan sekolah menengah seluruh negara.

3. Peratus peningkatan sebanyak 1.0 % setahun bagi kadar pencapaian murid dalam Kelas Intervensi Awal (KIA2M).

4. Pencapaian pelajar berdasarkan Gred Purata Nasional pada peringkat UPSR (GPN=3.00), PMR (GPN=3.50), dan SPM (GPN = 6.00).

5. Peningkatan 2 % Guru Ijazah Terlatih di sekolah rendah dan 1 % di sekolah menengah.

6. Penurunan peratus jurang pencapaian pelajar bandar dan luar bandar (UPSR - 0.3%, PMR - 0.3%, dan SPM - 0.2%)

Sabtu, 6 Februari 2010

Mengikat tali kasut..

smlm time subjek kemahiran manipulatif,aku bawak replika kasut yang aku beli aritu.topik smlm psl ikat kasut,ni untuk pergerakan motor halus.berebut-rebut dorang nak ikat kasut tu..maybe sbb warna-warni dan cantik kot x pon x pernah nampak..huahuahua..

ni antara gambar yg sempat diambil semasa aktiviti dijalankan.

Ni replika kasut yg aku beli utk buat BBM budak.


Aqil tengah khusyuk ikat kasut..


Wajah Pahmi yg excited lepas dapat ikat kasut.Muka Aqil biasala mcm xde perasaan,padahal dia siap nak bwk blk umah benda alah ini.

Khamis, 14 Januari 2010

minggu ke2

Dah minggu ke2 sekolah dibuka..minggu ni je dah 2x sekolah meeting..dan start sabtu minggu ni berderet dah aktiviti di sekolah....wa...lecturer plk nak wat test 31hb(kalo xde bantahan dari students lain)..

minggu ni start ngajar..mencabar gak..terutama untuk budak hyper mcm Najid..yg mmg x duduk diam dlm kelas,buat hal sendiri..mcm haris plk,mmg x leh dah nak buat apa..dtg sekolah tdo,kalo x tdo kaco org dengan air liur yg meleleh2..

aku kena rajin cari BBM yg menarik,yg dapat attract budak..lagipon utk P.Khas ni x de buku yg spesifik,kena cedok sana sini dan combine...berat gak tu..

perkembangan terbaru,Along dah mula x dipakaikan pampers..ada jugak la terkencing..menurut Zulaikha,kalo aku xde pandai je Along g toilet..x pe la, memula memang camtu,dah 3 tahun pakai,x kan awal2 expect sume dah ok...

Selasa, 5 Januari 2010

2nd day...

hari ni Aqil x nanges dah..plg aku kelakar waktu assembly pagi tadi,Afi (sindrom down) menten pacak rambut dia...dia yg usik2 kawan dia,pastu dia marah & then betul2kan rambut dia..make sure rambut dia still pacak lagi..haha..

time aktiviti multimedia pon macamtu...ngadap cermin repair2 rambut..pastu senyum sorang2 kat c2...mcm2 dorang ni..

Isnin, 4 Januari 2010

1st day sekolah

bgn pagi hujan..so bertolak awal ke sekolah.sampai dalam kul 7.10am.
ada sorang bdk baru,manja nye...kelakar pon ada..siap salam cium tgn nak blk...ucap tq la,mcm2..waktu perkenal diri dia sorang ni siap baring2 ngendeng2 je kat aku..

seb baik ptg xde meeting...bole blk awal...yahuuu

Ahad, 3 Januari 2010

Last day cuti

huhu..cepatnye masa berlalu..esok dah start bukak sekolah walaupon aku dah start g sekolah deret seminggu minggu lepas..

hari ni lepas je subuh aku terus sambung keje yg terbengkalai 2-3 hari lepas> siapkan rancangan tahunan untuk P.Seni dan K.manipulatif..ada gak cedok2 dari internet tapi x byk la...x byk org nak upload dalam internet...seb baik ada buku,guideline aku nak buar benda2 ni...harap2 betul dan GB x byk komen..

setakat ni yang aku tau 6 org P.Khas...KPLI yg posting dah ada dlm 10 org lebih kurang.
Gud Luck tuk esok..